יהלומים תמיד עוררו פליאה בקרב המין האנושי. יש כאלה שיאמרו כי יהלום הוא פשוט פחם שיודע להתמודד בצורה מופלאה עם מצבי לחץ. תהליך יצירתו של יהלום נמשך מיליוני שנים של לחצים גאולוגיים על בסיס פחמני. לחצים ארוכי טווח אלו מייצבים מינרל אחד בעל תכונות פיזיולוגיות מדהימות, בצבע, בצורה ובחוזק. כאשר אנו בוחרים יהלום המיועד לטבעת האירוסין שלנו, יש מספר קריטריונים מרכזיים על פיהם נמדד היהלום – הנקראים שלושת ה-C. נפרט כאן את ארבעת הקריטריונים הללו על מנת להקל עליכם את תהליך בחירת היהלום ואת ההבנה בגורמים המשפיעים על איכותו.

משקל:

קריטריון זה נקרא CARAT באנגלית, כאשר קארט אחד הוא יחידת מידה השווה ל0.2 גרמים של יהלום. משקלו של יהלום קובע מאוד את מחירו, וגם את יחס הליטוש הנכון אותו אמור היהלום לשאת. לכל משקל יש מידת פני שטח רצויה ונורמלית המציגה את איכותו של היהלום בקריטריון החיבור בין המשקל לפני השטח.

צבע:

באנגלית יקרא COLOR. בטבע ניתן למצוא יהלומים במגוון צבעים, כאשר הנפוץ ביותר הוא היהלום השקוף. היהלומים הצבעוניים יהיו יהלומים נדירים שערכם הכספים גבוה במיוחד ועולה בכמה וכמה מונים על ערכו הכספי של היהלום השקוף הפשוט. יהלומים שקופים נמדד על פי שקיפותם, כאשר השקוף ביותר הוא המוערך ביותר. יהלומים שקופים יורדים בדרגת השקיפות שלהם לעכירות צהבהבה, שכמובן כיאה ליהלום, העכור הזה הוא יפהיפה גם כן.

ניקיון:

באנגלית יקרא קריטריון ה-CLARITY. קריטריון זה מעיד על שלמותו של היהלום מבחינת פגמים חיצוניים ופנימיים. פגמים אלו יכולים להיווצר במהלך תהליך הלחץ היוצר את היהלום. הכוונה לפגמים בצורתו, צבעו ופני שטחו של היהלום כגון עכירות, סדקים ושריטות המופיעים בפנים ובחוץ היהלום. פעמים רבות באמצעות תהליך כימי פשוט ניתן לגורם לסדקים קטנים להיעלם למראית העין וגם למראית זכוכית המגדלת, אך בדיקה גמולוגית פשוטה תעלה כי מדובר בכימיקל ולא ביהלום בעל ניקיון רב.

פני שטח:

ליטוש היהלום, הנקרא קריטריון ה-CUT קובע את היחסים הגיאומטריים שבין חלקי היהלום. חיתוך יהלום מושלם, ליטוש נכון יביא להחזרת אור מקסימלית של היהלום ויגרום ליהלום להיראות נוצץ ומבריק, ליטוש פחות טוב יוריד מהחיוניות של היהלום ויחזיר פחות אור. הסיבה לכך נובעת בשיקולי פיזיים אופטיים הקובעים את מידת היכולת של היהלום להחזיר את האור הנכנס לתוך היהלום.

 

מאמרים וטיפים צדוק יהודה